Hur du diskuterar installeringen av Kaspersky Safe Kids med ditt barn

Beroende på ditt barns ålder kan du installera Kaspersky Safe Kids och själv ställa in regler för användning av enheter eller göra det tillsammans med ditt barn.

Ålder: 3-6

Att installera Kaspersky Safe Kids behöver inte diskuteras med barn i åldern 3-6 år.

Du kan installera programmet innan du ger enheten till ditt barn. Om du låter ditt barn använda enheten är det en bra idé att skapa ett separat konto för barnet där du kan ställa in alla nödvändiga begränsningar.

Kom ihåg att barn lätt blir beroende av tekniska prylar. Du bör inte låta ditt barn ha sin telefon eller surfplatta under måltider eller använda de för att lugna ner dem. Annars kan ditt barn vägra att äta om de inte får se på tecknat samtidigt eller gråta om du inte ger din telefon till dem.

Ålder: 7-10

Barn i åldern 7–10 kan använda en dator för skolarbete och en telefon för att kontakta föräldrar och vänner, så det är inte ovanligt för dem att ha sina egna enheter. Det är bättre att installera programmet innan du ger ditt barn enheten för första gången. Exempelvis kan du säga till ditt barn att:

”Jag har installerat ett särskilt program för att skydda dig. Det lär dig att vara säker på nätet, varna dig om information som är dålig och hjälpa dig att hitta din telefon om du förlorar den.”

Du behöver inte berätta om alla programfunktioner för ditt barn. Använd informationen som du får från Kaspersky Safe Kids smart.

Barn mellan 7–10 år spelar mycket spel under sin fritid. Datorspel kan bli beroendeframkallande om ett barn spenderar för mycket tid. Det är viktigt att kontrollera tiden ditt barn spenderar framför skärmen. Den rekommenderade tidsgränsen är inte mer än 2 timmar om dagen.

Ålder: 11-13

Att installera Kaspersky Safe Kids bör diskuteras med barn i åldern 11-13.

Du kan ta upp det i sammanhang med att du köper ny enhet som ditt barn längtat efter. Du kan säga:

”Jag köper en ny telefon (dator) till dig på ett villkor – Kaspersky Safe Kids installeras på den. Det skyddar dig från farliga webbplatser, varnar mig om okända personer försöker kontakta dig och gör att jag vet var du befinner dig.”

Om du inte planerar att köpa en ny enhet, berätta för ditt barn att du oroar dig och är villig att kompromissa:

”Du hör hela tiden om hot online och i verkliga livet: kidnappning, rån, terrorism, gambling, cyberstalking, utpressning, etc. (Det rekommenderas att ge ett verkligt exempel som barnet känner till.) Jag oroar mig mycket för dig, men förstår samtidigt att du blir äldre och vill ha mer frihet och självständighet. Jag lovar att sluta tjata om vad du gör, men istället installerar vi ett program för att skydda dig mot farliga webbplatser, varna mig om en okänd person försöker kontakta dig och berätta var du är. Så vad säger du?”

Med barn mellan 11–13 år bör du fokusera på tre viktiga programfunktioner: övervakning av plats, övervakning av sociala media och misstänkta kontakter samt förindra beroende av sociala medier. Det finns inget behov att berätta om alla verktyg i Kaspersky Safe Kids.

Undvik inte det faktum att du kommer se information om ditt barns plats. Det är bättre att säga:

”Du blir äldre och mer självständig. Jag är glad över detta men samtidigt oroar jag mig över att du plötsligt behöver min hjälp. Inga problem om du vill spendera tid med vänner, men gör inget dumdristigt. Jag måste veta om var du befinner dig. Ska vi bestämma var du kan hänga med dina kompisar. Detta program berättar för mig om du går någon annanstans. Om du behöver gå någon annanstans så ringer du, ok?”

Varna din tonåring att programmet låter dig läsa meddelanden på sociala medier och varna dig om misstänkta kontakter:

”Precis som alla andra kan jag se din sida, men endast det som du publicerar offentligt. Oroa dig inte, jag har inte möjligheten att se dina privata meddelanden. Jag respekterar ditt privatliv. Men om någon misstänkt försöker lägga till dig som ”vän”, exempelvis, en vuxen främling, så varnas jag om detta.”

För barn i åldern 11-13 är status bland jämnåriga väldigt viktigt. De använder Internet som ett verktyg för att kommunicera och umgås. Förklara för ditt barn att det är viktigt att ta regelbundna pauser från sociala medier och föreslå:

”Många människor, inte bara tonåringar, har problem med att de använder sociala medier för mycket. I de allvarligaste fallen kan det vara nödvändigt att se en psykiater. Det enklaste sättet att förhindra en sådan situation är att begränsa användningen av sociala medier. Du kan använda sociala medier på ett villkor: Jag förbjuder det under skoltid och på natten."

Överdriven kontroll av barn i denna ålder kan skada er relation. Använd informationen som du får från Kaspersky Safe Kids smart. I vissa fall kan du behöva dra dina egna slutsatser men det är inte nödvändigt att säga något till ditt barn.

Ålder: 14-17

Om ditt barn är i åldern 14-17 måste ni nå en ömsesidig överenskommelse för att använda Kaspersky Safe Kids.

Det kan få oönskade konsekvenser om du installerar programmet utan deras samtycke. Du kan säga:

”Du är redan självständig och jag kan förstå att du tycker att jag överdriver. Men även vuxna hamnar ibland i svåra situationer. Jag skulle känna mig så mycket bättre om du gick med på att installera ett speciellt program på din telefon och dator för att varna mig om hot och misstänkta kontakter och skydda dig mot att köpa saker av misstag och ekonomiskt bedrägeri. Jag lovar att jag inte kommer att använda funktioner som du verkligen inte vill att jag ska använda.”

Att ditt barn frivilligt samtycker till att installera programmet är ett tecken på tillit. Kom ihåg att de flesta barn över 14 år är tillräckligt tekniskt kunniga för att kunna radera något program på sin enhet. Din tonåring kan helt enkelt stänga av sin telefon, köpa en annan enhet eller öppna ett annat socialt mediakonto.

Många barn mellan 14-17 år blir kära för första gången och bli alltmer intresserad av relationer, inklusive sexuella. Ditt barn kan vara ovillig att tala om detta. Ha förståelse och låt honom/henne besöka webbplatser som diskuterar detta ämne som du även anser vara lämpliga.

Rådet till föräldrar är en rekommendation. Använd det i enlighet med lokala lagar.